Makine ve Ekipmanın Çalışabilirliğinin Önemi

Makine ve Ekipmanın Çalışabilirliğinin Önemi

‘Yalın Üretim Sistemi’ ile 1998 yılında bir otomotiv fabrikasında tanıştım. İlk pilot bölgedeki uygulamaların sonucunda yayılım planına geçildi. Yoğun bir eğitim trafiği sonrasında uygulamalar başladı.

Tabi ki bende de sorgulamalar… Çünkü birileri hayal aleminde gezinti yapıyordu, bence.

Örneğin “Stoksuz üretim yapacakmışım”,

Tamam da bizim montajı besleyen bir hattımız var. Herhangi bir makinam arızalandığında montaj hattı duruşa geçer. Bunu düşünemiyor musunuz?

Tabi ki düşünüyorlardı. Çözümü stokta değil, makinaları arızalandırmama prensibini ortaya koyarak gösteriyorlardı. Adına TPM “Total Productivity Maintenance” dedikleri bir sistem ile.

Sistem diyor ki, makine sağlıklı çalışır durumda iken gidişatını kontrol edin. (Kestirimci Bakım) Makinanızı satın aldığınız firmanın önermeleri ve kendi tecrübelerinizi de katarak kontrol edin. (Periyodik Bakım) Operatörlerin temizlik ve kontrol esnasında gördükleri uygunsuzlukları giderin. (Planlı Bakım) Tüm bunlara rağmen problem oldu ise, (Arizi Bakım) uygulayın.

Arizi bakımda iki şey çok önemli;

MTTR (Mean Time To Repair)

Bir makinanın arızalanarak durduğu andan tekrar çalışır duruma gelişinin ortalama değeridir. Bakımcıların problemi giderme yeteneği olarak değerlendirilebilir. Basitçe, ortalama olarak arıza giderme süresidir.

MTBF (Mean Time Between Failure)

Bir makinanın iki arıza arasında ki ortalama değeridir. Basitçe, bir arızadan sonra tekrar arızalanma süresidir. Değer ortalama olarak alınır. Süre ne kadar uzun ise o kadar başarılıdır.

Ne var ki sadece bakım bölümünün yaptığı işlerle çalışabilirliği sağlamak yeterli olmuyor. Çünkü; kirlilik ve kontrol için makine başında bekleyen bakımcı oluşturamazsınız.

Kirlilik, birçok olumsuzluğu tetikliyor.

  • Makine problemlerini örtebiliyor.
  • Kirlilik sebebi ile arıza oluşabiliyor.
  • Kirlilik sebebi ile hatalı ürün üretebiliyorsunuz.
  • Kirlilik, yönetici ve çalışanın moral motivasyonunu bozuyor.

Çözüm olarak, operatörü de bakım sistemi içine kattığınızda “Otonom Bakım / Autonomous Maintenance” kaçınılmaz bir başarı elde edilmiş olunur.

Kişisel temizlik ahlakınızı makinaya da aktarmış oluyor ve böylelikle tertemiz makinalara sahip oluyorsunuz.

Makinalar arıza yapmadığı için de sürekli çalışabilir kalıyor ve üretiminiz kesintiye uğramıyor.

Dolayısıyla stoklu üretim yerine tek parça akışına dönülüyor. Tüm üretimi izleyebilir bir hale geliyorsunuz. Bir üretip, bir iletiyorsunuz. Hatalı ürünü almıyor, hatalı üretmiyor, herhangi bir şekilde hata yapmış olsanız dahi bir sonrasına vermiyorsunuz. Verseniz de bir sonra ki hatalı ürünü almıyor.

Kesintisiz, sürdürülebilir bir üretim yapmanız dileğim ile.

Hüseyin Sevinç

Bizimle İletişime Geçin

Adres

Ağaoğlu My World Barbaros Mh. Dereboyu Cd. Fesleğen Sk. B2 Blok D. 82 Ataşehir – İstanbul

info@yalindanismanlik.com.tr
(532) 293 9439

Tüm hakları saklıdır | Copyright 2021   Website made by More IT